Tel: 059 077 090         info@mesec.si         Naša lokacija     Delovni čas: PON - PET 8.00 - 17.00 ure  

Vprašanja in odgovori

UV dezinfekcija vode je fizikalni tehnološki proces obdelave vode, pri katerem UV (natančneje UV-C) spekter svetlobe, ki ga proizvajajo UV žarnice v sistemu, deluje na DNK patogenih mikroorganizmov in jih uniči oz. deaktivira.

Dezinfekcija vode je priporočljiva pri vseh vodnih virih, ki nam ne zagotavljajo ustrezne predhodne mikrobiološke obdelave vode. Mikrobiološka kakovost vode se lahko spreminja glede na vremenske in okoljske razmere. Z lastnim UV dezinfekcijskim sistemom si zagotovite v svojem domu varno pitno vodo, ki je ne bo potrebno nikoli več prekuhavati.

Patogeni mikroorganizmi so lahko prisotni v katerikoli vodi, če ni bila ustrezno obdelana. Med najbolj znane patogene, ki se pojavljajo v vodovodnih vodah štejemo:

 • e.coli
 • cryptosporidium
 • giardia
 • legionella
 • salmonella
 • adenovirus in rotavirus

DA, saj majhni delci, ki se poleg mikroorganizmov nahajajo v vodi, preprečujejo, da bi UV svetloba nemoteno prodirala skozi vodo in uničila vse patogene. Priporočljiva je uporaba filtra za predfiltracijo s 5 mikronsko membrano.

Najpomembnejše pravilo, ki ga je potrebno upoštevati je, da UV sistema ne vgrajujemo na mesta kjer lahko pričakujemo večji pretok od maksimalnega predpisanega. Kjer do tega lahko pride, vam VIQUA sistemi nudijo omejevalnike pretoka, ki so namenjeni regulaciji in vzdrževanju konstantnega pretoka. Kljub temu je bolje da se sistem predimenzionira kot poddimenzionira in se upošteva možnost povečanja pretoka.

Vsi VIQUA UV sistemi so opremljeni z monitorji na katerih nas na delovanje sistema opozarjajo svetlobni signali. Če imamo dodatno vgrajen UV senzor na sistemu, prejemamo informacije tudi o UV dozi in se vklopi alarm, ko UV doza pade pod dovoljeno mejo.

NE, UV dezinfekcija je fizikalni proces dezinfekcije vode pri katerem se ne dodaja nobenih kemikalij, ki bi potencialno lahko spremenile okus ali vonj vode.

UV doza je količina UV energije, ki prodira skozi vodo, ki teče skozi UV reakcijsko komoro. UV dozo izračunamo kot zmnožek med intenziteto žarnice in kontaktnega časa vode z UV svetlobo.

UVT (ang. UV transmittance) je v procentih izražen delež UV svetlobe, ki prodre skozi vodo, ki teče skozi UV reakcijsko komoro. UVT je odvisen od kvalitete vhodne vode

NE, UV sistem mora biti ves čas vklopljen, saj tako zmanjšamo možnost, da bi se mikroorganizmi v vodi prebili mimo sistema do končnega uporabnika. V primerih sezonske uporabe ali nenadnih dalj časa trajajočih. 

UV žarnice imajo življenjsko dobo do 9000h, kar pomeni da je potrebno 1x letno žarnico zamenjati, saj po tem času žarnica izgubi moč delovanja in ne zmore učinkovito dezinficirati vode. Druga komponenta sistema, ki zahteva vzdrževanje pa je kvarčno steklo, ki obdaja žarnico in ki prepušča UV svetlobo, da učinkuje na mikroorganizme v vodi. Kvarčno steklo se s časom umaže zaradi mineralov in ostalih delcev v vodi in ga je potrebno očistiti, da UV svetloba lahko nemoteno prehaja v vodo in deaktivira patogene.

NE, UV sistemi so dimenzionirani tako, da je vtok in iztok iz sistema prilagojen pretoku na mestu vgradnje.

Ker je UV žarnico in kvarčno steklo, ki jo obdaja, potrebno periodično menjati, moramo zagotoviti dovolj prostora, da je menjava komponent možna.

DA, uporabnik dobi garancijo na vse osnovne komponente sistema. Za reakcijsko komoro iz nerjavečega jekla, kjer se celoten proces UV dezinfekcije odvije, dobi vsak kupec VIQUA UV sistemov garancijo za 10 let uporabe. Za kontrolne enote klasičnih linij uporabniku pripada garancija za 3 leta uporabe (PRO serija ima veljavnost garancije 5 let), za UV žarnico in kvarčno steklo pa dobi vsak uporabnik garancijo z rokom veljavnosti 1 leto, kolikor je tudi življenjska doba UV žarnice.

Prijava na novice

Prijavite se na naše novice in bodite na tekočem za aktualno ponudbo

Kje smo in kako do nas

 • Tel : 059 077 090
 • Fax : 059 077 095
 • Gsm : 041 403 432
 • E-pošta : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Spletna stran: www.mesec.si
 • E-trgovina: http://e-trgovina.mesec.si/

Kontaktirajte nas

Pošljite nam vaše vprašanje, odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.
Za hitrejšo komunikacijo nam posredujte tudi vašo telefonsko številko.