Tel: 059 077 090         info@mesec.si         Naša lokacija     Delovni čas: PON - PET 8.00 - 17.00 ure  

Vrtine in vodnjaki


Imate lastni zajem vode, a jo kljub temu ne uporabljate za osebno higieno, kuhanje in pitje, ker kakovost vode ni ustrezna? Lasten vir vode je lahko velika prednost, vendar je potrebno vedeti kakšno vodo zajemamo in kako jo pravilno pripraviti za nadaljnjo uporabo.


prospekt vrtine

novo 

Za enostavne, hitre ter učinkovite rešitve smo sestavili ekskluzivno ponubo sistemov filtracije in UV dezinfekcije namenjene čiščenju vode iz vrtin.

 

 

 MESEC prospekt - vrtine

 

 


vodnjakVodnjaki so namenjeni zajemu vode in so že lep čas prisotni na slovenskem ozemlju. Vrtine so se začele pojavljati v zadnjem času in se od vodnjakov razlikujejo le po tehnologiji izkopa. Vrtine se pogosto izdelujejo za zajem podzemnih voda za ogrevanje, namakanje, oskrbo s pitno vodo in tehnološke vode.

 

Vrtine se pogosto izdelujejo za zajem podzemnih voda za:VIQUA New Logo Tag

 • ogrevanje,
 • namakanje,
 • oskrbo s pitno vodo in
 • tehnološke vode. 

S podzemnimi vodami se ukvarja veda hidrogeologija. Slovenija je država z izjemno bogatimi zalogami podzemnih voda in večinoma se podzemne vode napajajo s padavinami (dež, sneg). Skoraj celotna oskrba s pitno vodo v Sloveniji (90%) temelji na zajemu podzemne vode iz vodonosnikov. Vodonosniki so geološke plasti s sposobnostjo zbiranja in prevajanja podzemne vode. V Sloveniji poznamo tri vrste vodonosnikov:

 • Medzrnski
 • Kraški
 • Razpoklinski

 

 Monitoring vode


tester

Zdravstvena ustreznost pitnih vod se ocenjuje na osnovi fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov. Meri se širok spekter mikrobioloških parametrov, ki so pokazatelji virain količine mikrobiološkega onesnaženja. Raziskave so pokazale, da imajo globlje vodonosne strukture v Sloveniji značilne povišane koncentracije železa, mangana ter amonija v podzemni vodi. Organske snovi prisotne v vodi povzročajo pomanjkanje kisika in s tem ustvarijo pogoje, ki povzročajo mobilnost železa ter mangana v vodonosniku.

 

Kako pride do onesnaženja vode v vodnjakih in vrtinah?

 • Površinski dejavniki: poplave in močno deževje, ki povzroči velike površinske odtoke in splakovanje gnojil in ostalih onesnažil s površja
 • Podpovršinski dejavniki: greznica-izvor fekalnega onesnaženja

 

 

 

 Katere so možne metode za dezinfekcijo vode?


tabela watermark

 


Pro20 andController 250x268Če vodo uporabljate za zalivanje in namakanje pridelkov na vrtu ali pa napajanje živine in je sami ne pijete, ker obstaja možnost mikrobiološke onesnaženosti, delate veliko napako, saj mora biti tudi voda za namakanje vrtnin in napajanje živine mikrobiološko neoporečna.

Za namakanje in oskrbo živali in ljudi s pitno vodo je potrebno zagotoviti ustrezno mikrobiološko neoporečno pitno vodo. Patogene mikroorganizme učinkovito uniči UV dezinfekcija. Gre za fizikalno metodo dezinfekcije vode, brez nastanka kancerogenih stranskih produktov kot so trihalometani pri kloriranju, brez spremembe vonja in okusa vode in z visoko učinkovitostjo pri uničevanju patogenih mikroorganizmov. S široko paleto UV sistemov kanadskega proizvajalca VIQUA si lahko zagotovite kvalitetno pitno vodo na lastnem zajetju. VIQUA ponuja UV sisteme različnih velikostnih razredov glede na pretok.

 

VIQUA New Logo Tag

 

 

Težave in rešitve pri pripravi vode iz vrtin ali vodnjakov


 

 Ker podzemna voda v večini primerov vsebuje velike količine železa in mangana, je potrebno vodo prečistiti, da zagotovimo učinkovito UV dezinfekcijo. To težavo rešujemo z MESEC FE-KX sistemi. To so naprave oblikovane za odstranjevanja železa, mangana, žveplovega sulfida, trdih delcev (3 - 5 mikrometrov), COD, BOD, kot tudi za odstranjevanje Arzena, Radija, Urana in Selena iz vode, s pomočjo patentirane in inovativne MESEC KX tehnologije.

 

zeozorb

V primeru večjih vrtin in pretokov se vgrajujejo hiper-filtracijski sistemi s pečenimi filtriMESEC MPF peščene filtre uporabljam za filtracijo vode iz površinskih zajetij, vrtin, stoječih voda in na vseh drugih mestih, kjer bi uporaba druge filtracijske tehnologije privedla do prevelikih stroškov  zaradi ponavljajoče menjave globinskih filtrirnih elementov. V kombinaciji z ustreznimi granuliranimi mediji lahko dosežemo visoko stopnjo filtracije (5 micronov) pri zadovoljivih pretokih in nizkih pretokih povratnega pranja. Zaradi posebno izbranih filtrirnih medijev ne potrebujemo priključka komprimiranega zraka za dvig postelje filtra. Filtrirni material, ki se uporablja je  ZEOSORB® in je idealen za čiščenje pitne in odpadne vode zaradi velike specifične površine in selektivne adsorpcije spojin kot so amonijak, raztopljeni organski delci in številni drugi kationi.

Sledijo jim ogleni filtri, ki dokončno pripravijo vodo na UV dezinfekcijo. 

 

 

 

 

 

 

 

 nazaj

Prijava na novice

Prijavite se na naše novice in bodite na tekočem za aktualno ponudbo

Kje smo in kako do nas

 • Tel : 059 077 090
 • Fax : 059 077 095
 • Gsm : 041 403 432
 • E-pošta : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Spletna stran: www.mesec.si
 • E-trgovina: http://e-trgovina.mesec.si/

Kontaktirajte nas

Pošljite nam vaše vprašanje, odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.
Za hitrejšo komunikacijo nam posredujte tudi vašo telefonsko številko.