Tel: 059 077 090         info@mesec.si         Naša lokacija     Delovni čas: PON - PET 8.00 - 17.00 ure  

Vaški vodovodi


V Sloveniji kar 34 % oskrbovalnih območij praviloma nima dezinfekcije, 56 % oskrbovalnih območij ima stalno dezinfekcijo, na preostalih 10 % pa se dezinfekcija izvaja ročno oziroma občasno.(podatki Monitoringa pitne vode za leto 2016)


vodovod vaski

Kje se pojavljajo težave?

 V Sloveniji imamo v splošnem dobro in kvalitetno vodovodno pitno vodo. Težave nastopijo pri manjših vodovodnih sistemih, kjer se dezinfekcija ne izvaja redno, imajo slabši nadzor in počasnejše ukrepanje ob morebitnem onesnaženju vode. Za vaške vodovode je tako značilna mikrobiološka onesnaženost pitne vode, zlasti z bakterijami fekalnega izvora, kar pomeni, da je vode onesnažena s človeškimi in/ali živalskimi iztrebki. Zaradi tega se pri uporabnikih manjših vodovodnih sistemov (vaških vodovodov) pojavlja tveganje za širitev črevesnih nalezljivih bolezni. V primeru zaznanega mikrobiološkega onesnaženja vode, vodovod običajno izda obvestilo o potrebnem prekuhavanju vode. 

 

 

 

 


Kaj so možno vzroki mikrobiološkega onesnaženja vode?

child drink water

Iz Monitoringa pitne vode v letu 2016  lahko razberemo, da je vzrok neskladnosti pitne vode je v večini primerov prisotnost mikroorganizmov v številu, ki presega predpisano vrednost. Vzrokov za  prisotnost mikroorganizmov je več in so povezani z:

 • razmerami na območju vodnih virov,
 • neizvajanjem priprave vode, vključno z dezinfekcijo (slednje še posebej velja za vodne vire, ki so površinski viri ali so v stiku s površinskimi vodami, ter za vse vodne vire na območju kraških vodonosnikov),
 • razmerami v distribucijskem sistemu vode (na primer okvare, izvajanje vzdrževalnih del, dotrajani cevovodi ...),
 • vplivi in posledicami nepredvidljivih dogodkov (na primer poplave in povečana količina padavin za vodne vire, ki so površinski ali so v stiku s površinskimi vodami),
 • neustreznimi mesti vzorčenja (vpliv interne vodovodne napeljave).

10,27 % je bilo neskladnih vzorcev zaradi prisotnosti koliformnih bakterij, 2,98 % je bilo neskladnih vseh preiskovanih vzorcev zaradi prisotnosti Escherichia coli (E. coli), 6,78 % pa zaradi prisotnosti enterokokov, kar je primerljivo z letom 2015.


 

Ali ste tudi vi uporabnik manjšega (vaškega) vodovoda? Morate pogosto prekuhavati vodo, da bi jo dezinficirali? 

VIQUA New Logo Tag

 

Težave z mikrobiološko onesnaženostjo vode lahko odpravite z VIQUA UV sistemi. Gre za fizikalen proces dezinfekcije vode, kjer ultravijolične svetlobe prodira v DNK patogenih mikroorganizmov in jih onesposobi ter onemogoči njihovo reprodukcijo. UV dezinfekcija je popolnoma zanesljiva metoda in učinkuje na širši spekter mikroorganizmov kot kloriranje. UV sistemi so cenovno dostopni in zagotavljajo učinkovito dezinfekcijo vode od dneva inštalacije dalje.

Ponudbo VIQUA UV sistemov si lahko ogledate tukaj.


 

 

Ureditev vodovodnih sistemov v Selški dolini

banner inziniring industrijski sistemi


V sodelovanju z instalaterstvom Krek smo v Selški dolini uredili večino vodovodnih omrežij in namestili filtracijske in dezinfekcijske sisteme za zagotavljanje kakovostne pitne vode. V občini Železniki je inštalaterstvo Kek v zadnjih letih prenovilo stara dotrajana vodna zajetja in vodohrame, na območjih, kjer niso imeli pitne vode, pa smo skupaj vzpostavili primerne sisteme za filtracijo in dezinfekcijo vode.

Skupna značilnost vseh vodovdnih sistemov je uporaba VIQUA UV dezinfekcijskih sistemov. 

 

 Preberi več

 

 

 

 nazaj

Prijava na novice

Prijavite se na naše novice in bodite na tekočem za aktualno ponudbo

Kje smo in kako do nas

 • Tel : 059 077 090
 • Fax : 059 077 095
 • Gsm : 041 403 432
 • E-pošta : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Spletna stran: www.mesec.si
 • E-trgovina: http://e-trgovina.mesec.si/

Kontaktirajte nas

Pošljite nam vaše vprašanje, odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.
Za hitrejšo komunikacijo nam posredujte tudi vašo telefonsko številko.