Mehčanje vode – zaščita proti vodnemu kamnu


S spremembo temperature vode (pri segrevanju) se kalcij in magnezij iz vode izločata v obliki vodnega kamna.


Temperatura, kjer se prične izločanje vodnega kamna, je različna in odvisna od celotne kemijske sestave vode. Z višanjem temperature vode odlaganje vodnega kamna strmo narašča.


Vodni kamen ne odteka in se počasi nalaga na stenah cevi, na grelcih in sanitarnih armaturah. Rezultat so neprehodne cevi, večja poraba energije in nepravilno delovanje sanitarnih armatur. Tudi čiščenje oziroma odstranjevanje vodnega kamna, ki običajno zahteva veliko truda in časa ter agresivna sredstva bo nepotrebno, če boste odpravili vzrok in ne reševali posledic.


Na izbiro je nekaj tehnologij za mehčanje vode ali nevtralizacijo vodnega kamna. Pri tem je za uporabnika bistveno razumeti razliko med tehnologijami in njihovim učinkom. Nevtralizatorji vodnega kamna le spreminjajo strukturo vodnega kamna in ga ne odstranijo iz vode. Količina vodnega kamna ostaja enaka.


Hišne vodne postaje (HVP) – kvalitetna filtracija in mehčanje vode

Za razliko od vseh tehnologij so le mehčalne naprave z ionsko izmenjavo tiste, ki iz vode dejansko odstranjujejo vodni kamen. Trdoto vode lahko merimo, tako da ima uporabnik popoln nadzor nad mehčanjem.

So edini način, da iz vode odstranimo vodni kamen in s tem zagotovimo kvalitetno pitno mehko vodo. Z vgradnjo mehčalne naprave v objekt poskrbimo za zaščito sanitarnih armatur in naprav ter preprečimo morebitne poškodbe, ki jih povzroča trda voda.

Več o MESEC mehčalnih napravah

Tehnologije odstranjevanja vodnega kamna