Bazeni in jacuzziji

Imate doma jacuzzi ali bazen in si želite brez skrbi uživati v neoporečni vodi? Hkrati pa ne želite klorirati vode, ker vas moti vonj ali pa imate le preveč dela s kloriranjem?


Onesnaženje v bazenskih vodah je v največji meri povzročeno s strani kopalcev in ga lahko razdelimo na:

  • Mikroorganizme (glive, bakterije, virusi)
  • Trdne delce (lasje, delci kože, ostanki mila,…)
  • Raztopljene snovi (urin, pot,…)


Klor in njegovi stranski produkti

Klor je najpogosteje uporabljeno dezinfekcijsko sredstvo za pripravo bazenske vode in ima značilen vonj ter okus, ki pogosto moti kopalce. Poleg tega, da klor draži sluznico in lahko povzroči alergijske reakcije, v kombinaciji z nekaterimi organskimi snovmi tvori tudi kancerogene spojine. Največjo težavo pri kloriranju vode povzročajo amonijak, amino kisline, sečnina in ostale snovi, ki so sestavni del urina in pota, saj reagirajo s klorom in tvorijo človeku nevarne, kancerogene stranske produkte- trihalometane. Trihalometani (THM) so halogen substituirane monoogljikove spojine.

THM so lahkohlapni in težji od zraka, zato so koncentracije THM najvišje ravno tam, kjer se zadržujejo plavalci (tik nad vodno gladino) zato je izpostavljenost THM preko vdihanega zraka zelo pomembna. Nekateri raziskovalci trdijo, da je glavni vnos THM v telo preko kože, saj je v vodi THM izpostavljena celotna površina. Pomembna je tudi količina nenamerno zaužite vode in z njo nevarnih THM, seveda pa je to odvisno od starosti plavalcev, izkušenosti in vrste aktivnosti v bazenu. Najbolj ranljivi v tej kategoriji so seveda otroci, ki med igro v bazenu zaužijejo največje količine bazenske vode.


Kot primer navedimo šestletnika, kateremu se pri izpostavljenosti THM v kopalni vodi za 3 ure, približno 60 % THM absorbira skozi kožo, 30 % preko vdihavanja in 10 % preko uživanja.


THM se iz telesa izločijo šele po več kot 24 urah.

THM pri kratkoročni izpostavljenosti škodljivo delujejo predvsem na centralni živčni sistem, ledvice in jetra ter so lahko vzrok za nastanek astme, mednarodna agencija za raziskave raka pa uvršča THM v skupino rakotvornih snovi.

Kot alternativa kloriranju bazenske vode se v zadnjem času vedno bolj uporabljata UV dezinfekcija in ozonizacija s pomočjo UV svetlobe. Z uporabo UV dezinfekcije in/ali ozonizacije vode zmanjšamo potrebno količino klora (klor se občasno doda zaradi rezidualnega učinka) in zagotovimo uničenje mikroorganizmov na katere klor ne deluje (npr. Cryptosporidium).


Ozon je eden najmočnejših oksidantov v naravi in je zato zelo primeren element za čiščenje onesnaženih vod. Razpada po enačbi O3 –> O2 + O, atomarni kisik, ki pri tem nastane pa ima izredno sposobnost oksidacije. Uporaba ozona je izredno varna, saj tudi v primeru predoziranja ne tvori človeku nevarnih spojin.

 

Prednosti UV dezinfekcije in ozonizacije:


  • Prijetnejše kopanje in plavanje v bazenih- ni izrazitega vonja in okusa vode
  • Več kot 50% nižje količine dodanih kemikalij v bazenski vodi
  • 100% varna, neoporečna kopalna voda
  • Manjše tveganje za alergijske reakcije, razvoj astme in rakavih obolenj

VIQUA je razvila sisteme dezinfekcije vode z ozonom za manjše hišne bazene in jacuzzije. Ozon (O3) nastaja v sistemih, ko se molekule kisika izpostavijo visoki energiji oz. UV svetlobi. Dodaten atom kisika v molekuli ozona se sprosti in oksidira in uniči bakterije, viruse in ostale organske spojine v bazenski vodi.


Uporaba ozona se vedno bolj uveljavlja v pripravi bazenske vode. Gre za bolj zdravo in bolj učinkovito metodo od kloriranja in ker ne povzroča nastanka stranskih produktov je veliko bolj varna metoda.